Jaka kuchenka turystyczna – rodzaje, czym kierować się przy wyborze kuchenki turystycznej?

Rafał Czarnecki 02.11.2023 ( 25.01.2024 )

Spędzając czas na łonie natury nie zawsze trafisz na lokal, w którym serwują ciepłe posiłki. Dlatego podczas kempingu lub w trakcie dłuższej wędrówki z plecakiem przyda Ci się kuchenka turystyczna. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie są rodzaje kuchenek turystycznych i na co zwrócić uwagę, wybierając ten sprzęt outdoorowy.

Kuchenka turystyczna – rodzaje

Kategoria „kuchenki turystyczne” jest bardzo szeroka i obejmuje różnego rodzaju urządzenia przenośne, służące do gotowania. W tej grupie będzie zarówno kuchenka elektryczna turystyczna, która wyglądem nie odbiega aż tak bardzo od typowych urządzeń AGD, jak i minimalistyczny palnik o wadze kilkudziesięciu gramów oraz zintegrowany system do gotowania, zaprojektowany z myślą o zimowych ekspedycjach.

Kuchenki turystyczne mogą być zasilane na kilka sposobów, m.in.:

  • gazem,
  • benzyną, ropą lub naftą,
  • spirytusem,
  • paliwami stałymi w postaci kostek,
  • energią elektryczną,
  • drewnem.

Wszystkie tego typu urządzenia produkowane są po to, by umożliwić przygotowanie ciepłego posiłku w warunkach outdoorowych. Każde z nich dedykowane jest jednak innym warunkom, dlatego tak ważne jest, aby mieć kuchenkę turystyczną, która została dobrze dopasowana do sposobu zastosowania.

Jaka kuchenka turystyczna na kemping?

Jeśli zakładasz, że z takiego urządzenia korzystać będziesz jedynie na polach kempingowych, na które dotrzesz samochodem, nie szukaj rozwiązań minimalistycznych. Skup się raczej na tym, by Twój pobyt był bardziej komfortowy. Gdy zamierzasz spędzić czas na kempingu z rodziną lub grupą przyjaciół, dobrym wyborem będzie kuchenka turystyczna dwupalnikowa (np. Outwell Appetizer Maxi lub Campingaz 200-S), na której sprawnie przyrządzisz obiad dla większej liczby osób.

Na kempingu, tak jak w całym outdoorze, dużą popularnością cieszą się kuchenki zasilane gazem. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej zrezygnować z modeli nakręcanych bezpośrednio na kartusz. Wersje, w których gaz doprowadzany jest przy pomocy dłuższego przewodu, a sama kuchenka stoi na solidnych nóżkach, są po prostu bezpieczniejsze. 

Nocując na polu kempingowym, zwykle masz dostęp do gniazdka, więc w grę wchodzi także kuchenka elektryczna turystyczna. Modele na prąd cenione są za prostą obsługę (m.in. intuicyjną regulację temperatury) i za to, że szybko się nagrzewają. Możesz wybrać zarówno tradycyjną kuchenkę z grzałką lub wersję z płytą ceramiczną, jak i nowoczesną płytę indukcyjną. Ta ostatnia jest energooszczędna i może posiadać ciekawe funkcjonalności (np. programy do smażenia, gotowania czy podgrzewania potraw) oraz opcję dostosowania powierzchni grzejącej, do średnicy garnka – co pozwala zminimalizować straty energii.

Urządzenia elektryczne uchodzą za bardziej bezpieczne od kuchenek na gaz, w których gotuje się na otwartym ogniu. W tej grupie znajdziesz modele, które mają systemy zabezpieczające przed przegrzaniem. Ich dużym atutem jest to, że po wyłączeniu szybko stygną. Parametrem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest moc urządzenia. Im jest wyższa, tym mniej czasu zajmie Ci gotowanie, ale też zużyjesz więcej gazu lub energii elektrycznej. Jeśli jednak szukasz modelu wyłącznie na kemping, to możesz sobie pozwolić na sprzęt, który nie jest szczególnie energooszczędny.

Kuchenka turystyczna na biwak – o czym pamiętać przy wyborze?

Kiedy szykujesz się na trekking i masz zamiar nosić kuchenkę w plecaku turystycznym, szukaj modeli lekkich i kompaktowych. Ważną sprawą jest też dostępność paliwa. Jeżeli planujesz lot samolotem, pamiętaj, że w bagażu nie przewieziesz kartusza. Sprawdź, czy jest możliwość dokupienia go już na miejscu. Gdyby nie było takiej opcji, turystyczna kuchenka gazowa stanie się bezużyteczna. Lepszym pomysłem będzie zakup kuchenki zasilanej benzyną, spirytusem lub np. paliwem stałym, albo wybór jednego z wielopaliwowych “kombajnów”.

Weź też pod uwagę klimat panujący w miejscu, gdzie czeka Cię biwakowanie. Sprzęt, który idealnie sprawdził się podczas letniej wędrówki, może nie podołać warunkom zimowym. Duże znaczenie mają tu zarówno temperatura, jak i ciśnienie. Pamiętaj, że podczas mrozów i na dużych wysokościach kuchenki gazowe mogą nie działać zbyt sprawnie. To istotne, bo takie urządzenie może być Ci potrzebne nie tylko do przygotowania ciepłego posiłku, ale także do pozyskiwania wody ze śniegu.

Przed wyjazdem zastanów się też ile osób korzystać będzie z kuchenki. Dopasuj do tego wydajność sprzętu oraz pojemność naczyń, żeby czas oczekiwania na posiłek nie był zbyt długi. 

Poniżej prezentujemy kilka popularnych typów kuchenek. Oto opcje, które masz do wyboru, gdy przed Tobą prawdziwa wyprawa w góry i spanie pod namiotem.

Mini kuchenka turystyczna gazowa

Jeśli szukasz sprzętu idealnego na wypad trekkingowy, jednym z najważniejszych parametrów będą: waga i wymiary. Podczas aktywności prowadzonych latem na niższych wysokościach, gdy nie musisz mierzyć się z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi, sprawdzi się mini kuchenka turystyczna gazowa w formie palnika, którą nakręca się bezpośrednio na kartusz.

Taki sprzęt jest niezwykle lekki (np. kuchenka turystyczna Optimus Crux waży zaledwie 83 g) oraz zaskakuje kompaktowymi wymiarami. Chociaż sprawnością ustępuje większym modelom kempingowym, to umożliwia przyrządzenie ciepłego posiłku, czy zagotowanie wody na herbatę albo kawę.

Mini kuchenka turystyczna na kartusze nie tylko jest wygodna w transporcie. Urządzenia spalające gaz łatwo jest utrzymać w czystości, więc nie będziesz tracić czasu na żmudną konserwację palnika. Minusem jest to, że lekkie kuchenki gorzej radzą sobie przy silnym wietrze i w warunkach zimowych.

Zintegrowane systemy do gotowania

Zintegrowany system do gotowania to patent amerykańskiej marki Jetboil, który wyznaczył nowe trendy i stał się inspiracją dla wielu innych producentów sprzętu outdoorowego.

Pomysł polegał na zespoleniu ze sobą na czas gotowania palnika oraz specjalnie zaprojektowanego garnuszka. Wszystko po to, żeby zminimalizować straty energii. W takim układzie płomień kuchenki jest lepiej chroniony przed podmuchami wiatru. Ponadto naczynie wyposażone zostało w radiator, czyli odpowiednio wyprofilowane żeberka, wykonane z blachy. Dzięki temu garnuszek szybciej się nagrzewa, co przyspiesza proces gotowania.

W zintegrowanych systemach naczynie zwykle zabezpieczone jest osłoną z neoprenu. Ma ona dwie funkcje. Po pierwsze chroni dłonie przed oparzeniem, na skutek kontaktu z gorącą ścianką. Po drugie sprawia, że zawartość garnuszka wolniej stygnie. Często praktycznym dodatkiem jest piezozapalnik, wykrzesujący iskrę za jednym naciśnięciem guzika.

Kuchenki typu Jetboil wybierane są przez fanów outdooru o różnym poziomie zaawansowania. Sprawdzają się podczas letnich wypadów, gdzie głównym punktem programu jest spanie pod namiotem nad jeziorem, ale też w bardziej ekstremalnych sytuacjach, w trakcie trekkingu w warunkach zimowych albo podczas wspinaczki. 

To modele przemyślane pod kątem różnych problemów, z jakimi możesz się mierzyć przebywając na łonie natury. Przykładowo, gdy biwakujesz w miejscu gdzie są duże nierówności i kuchenka mogłaby się wywrócić, możesz spróbować zawiesić taki zestaw w namiocie pod sufitem lub przymocować go do drzewa czy skały (potrzebujesz do tego jedynie specjalnych linek). 

W sklepie Sportano.pl znajdziesz kilka wersji zintegrowanych systemów do gotowania, np. Jetboil New Flash set wild, Jetboil New MiniMo set carbon czy Primus Lite Plus Stove System.

Kuchenka turystyczna na benzynę, ropę lub naftę

Ten typ kuchenek turystycznych wybierany jest głównie przez osoby, które mają w planach trekking zimowy i planują odwiedzić miejsca położone na dużych wysokościach. W ekstremalnych warunkach “benzyniaki” są bardziej sprawne od modeli zasilanych gazem. Ważnym argumentem przemawiającym za takimi urządzeniami jest powszechna dostępność paliw płynnych. Benzynę lub ropę do kuchenki zatankujesz na każdej stacji paliw. Jeśli szukasz tego typu sprzętu o wyższej sprawności, dowiedz się, czy rozważany przez Ciebie model posiada system wstępnego ogrzewania paliwa.

Kuchenka turystyczna na benzynę nie należy do wersji najlżejszych. Minusem jest także to, że w trakcie pracy dosyć mocno się brudzi (szczególnie, gdy korzystasz ze słabej jakości paliwa), więc trzeba będzie poświęcić nieco więcej czasu na dokładne wyczyszczenie przewodu paliwowego oraz dyszy. Do tego musisz się liczyć, że osmolone będą także garnki.

Kuchenka turystyczna na spirytus

Taka kuchenka turystyczna ma pięć zasadniczych zalet. Przede wszystkim nie będziesz mieć większych problemów z zakupem paliwa. Ponadto zyskujesz sprzęt cieszący się opinią bezawaryjnego, który jest wyjątkowo tani w eksploatacji. Takie modele wyróżniające się też niską wagą, co doceniają górscy minimaliści, oraz łatwo utrzymać je w czystości.

Kuchenka turystyczna na spirytus sprawdzi się jednak wyłącznie wtedy, gdy Twoja wyprawa w góry nie jest zbyt ekstremalna. To świetna propozycja dla osób wędrujących latem na lekko, które nie potrzebują palnika o dużej mocy i gustują w prostych rozwiązaniach.

Przykładem takiego modelu jest mosiężna kuchenka turystyczna Esbit Alcohol Burner brass, o wymiarach 4,6 x 7,4 cm i wadze 92 g. Model ten, mimo bardzo prostej budowy, posiada praktyczny system płynnej regulacji płomienia.

Kuchenka turystyczna na paliwo stałe i kuchenka na drewno

W kuchenkach pierwszego typu spalane jest paliwo w formie małych, wygodnych w transporcie, kosteczek. Wyróżniają się one bardzo prostą konstrukcją (najczęściej jest to rusztowanie złożone z kilku blaszek) oraz niską wagą. Jest to raczej propozycja dla miłośników letniego trekkingu, którzy nie potrzebują urządzeń o dużej mocy i wydajności. W kategoriach podobnej outdoorowej ciekawostki traktować należy kuchenki na drewno. Są one zbliżone konstrukcją do tych na paliwo stałe, ale zakładają użycie jako opału suchych patyków lub kory. “Paliwo” jest więc za darmo, co sprawia, że mamy do czynienia ze sprzętem wyjątkowo tanim w eksploatacji. Niestety, takie urządzenia nie są zbyt sprawne. Do tego jeśli spadnie deszcz, może się okazać, że rozpalenie ognia w ogóle nie będzie możliwe.

Kuchenka wielopaliwowa

Masz ambitne plany i szukasz uniwersalnej kuchenki o wysokiej sprawności oraz dużej niezawodności? Rozważ zakup zaawansowanego modelu przystosowanego do spalania różnego rodzaju paliw. W tej kategorii znajdziesz modele dwufunkcyjne, pozwalające na przełączanie się z gazu na benzynę i z benzyny na gaz. Ale to nie jest jedyna opcja. Jeśli szykujesz się na najtrudniejsze warunki lub masz zamiar odwiedzić odległe zakątki świata, postaw na kuchenkę o wyjątkowo szerokim wachlarzu możliwości – taką jak Optimus Polaris Optifuel. Model ten przeznaczony jest do spalania gazów (propan-butan, izobutan) oraz paliwa ciekłego (benzyna, nafta, olej napędowy, white gas, a nawet paliwo lotnicze). Kuchenka turystyczna wielopaliwowa to najbardziej kompletne rozwiązanie, polecane osobom które planują biwakowanie w różnych zakątkach świata. Także w warunkach zimowych i na większych wysokościach.

Jeśli czeka Cię wyjazd na kemping lub szykujesz się na trekking połączony z biwakiem, przyda Ci się urządzenie, na którym przygotujesz ciepły posiłek. Potrzebujesz więc kuchenki turystycznej, która będzie dobrze dopasowana do Twoich planów i aspiracji. Tego typu sprzęt outdoorowy od uznanych marek: Jetboil, Primus, Optimus, Campingaz, Esbit, Outwell i Coleman, znajdziesz w sklepie Sportano.pl.

Polecane produkty